Reset SMG
Re: Reset SMG
100% gwarancje daje odłączenie akumulatora na noc. Można też inaczej, przy prędkości pomiędzy 80 a 100 kmh wrzucić luz i przytrzymać obydwie łopatki przez kilka sekund (u mnie ok. 7-10 sek wystarcza)
Nurburgring: 9.02.16 - E60 M5
A co sie dzieje u Ciebie ze chcesz reseta robic?
Profesjonalny Serwis Samochodowy oraz Pomoc Drogowa www.MatCars.pl
- Oleg
- Moderator
- Auto: 1M E82, M3 E36, M3 E92, 996TT
SMG powinno się resetować przy każdej wymianie kół/opon.
Dlaczego należy resetować smg przy wymianie kół? Ja włożyłem koła letnie i nie resetowałem. To co mam zrobić? Dodatkowo nie może mi się zaprogramować czujnik ciśnienia w kołach ciągle go naciskam/przytrzymuję a po jakims czasie znowu wyskakuje.
- Oleg
- Moderator
- Auto: 1M E82, M3 E36, M3 E92, 996TT
Po prostu zresetowaćTomcio pisze:Dlaczego należy resetować smg przy wymianie kół? Ja włożyłem koła letnie i nie resetowałem. To co mam zrobić?

Obstawiam że wyskakuje ci czerwona kontrolka tego czujnika, przytrzymujesz, znika i się pojawia? Jak zniknie to przytrzymaj jeszcze raz, aż się pojawi żółta.Tomcio pisze:Dodatkowo nie może mi się zaprogramować czujnik ciśnienia w kołach ciągle go naciskam/przytrzymuję a po jakims czasie znowu wyskakuje.
Chciałbym jedynie uściślić temat resetu SMG:
Jade ok 50km/h, wrzucam lewarkiem na Neutral (w zwykłym automacie nie do pomyślenia),
pociągam obydwie łopatki na 5-10sek, puszczam, i co?
Znow wrzucam na Drive?
Zatrzymuje się?
Nie chce skopać skrzyni, sami rozumiecie...
Jade ok 50km/h, wrzucam lewarkiem na Neutral (w zwykłym automacie nie do pomyślenia),
Znow wrzucam na Drive?
Zatrzymuje się?
Pozdrawiam
Umiar
Umiar
Niby dlaczego?Umiar pisze: wrzucam lewarkiem na Neutral (w zwykłym automacie nie do pomyślenia)
pytasz poważnie?kostek_ja pisze:Niby dlaczego?Umiar pisze: wrzucam lewarkiem na Neutral (w zwykłym automacie nie do pomyślenia)
W tradycyjnym automacie (mialem dwa takie auta) rozpinanie skrzyni w trakcie jazdy to proszenie się o remont. Chyba że ja czegoś nie wiem. Oczywiście nigdy nie wrzucałem na neutral w trakcie jazdy, żeby sprawdzić czy można ale literatura na ten temat jest zgodna.
No ale nie o tym, nie o tym...
Wrzucam Neutral przy 50km/h, lopatki na 2-3 sek do siebie, i co? Drive lewarkiem? czy skrzynia wrzuci odpowiedni do prędkości bieg?
Pozdrawiam
Umiar
Umiar
Bo w zwykłym hydrokinetyku, podczas jazdy nie wolno wyrzucać na pozycję N, skrzynia wtedy ma bardzo słabe smarowanie, lub nie ma go wcale. Generalnie jest to szybki sposób na zamęczenie typowej automatycznej skrzyni, nawet stojąc w korku, czy na światłach, nie jest zalecane wyrzucanie na Neutral, tylko trzymanie na D. Tak samo, nie zalecane jest holowanie automatu.kostek_ja pisze:Niby dlaczego?Umiar pisze: wrzucam lewarkiem na Neutral (w zwykłym automacie nie do pomyślenia)
Jeśli się mylę, to mnie poprawcie.
Pozdrawiam
W dzisiejszych automatach pompa oleju w skrzyni i tak i tak jest napędzana, wiec przerzucanie na N niczego nie zmienia ani nie popsuje.
Tak jak napisales, na koniec wrzucasz na "drive".Umiar pisze:Chciałbym jedynie uściślić temat resetu SMG:
Znow wrzucam na Drive?
Zatrzymuje się?
Komunikatu zadnego nie bedzie. Jesli dawno nie resetowales to po przejechaniu kilku kilometrow i kilku zmianach biegow poczujesz roznice.
Zauważyłeś problem z forum? Napisz od mnie PW!